Gordonmac dot com

HTML templates and other silly things.

Alimentatia, proces fundamental al vietii!

Skip site navigation and move to main content of page.

Condiţia ca produsele agro- alimentare româneşti să pătrundă pe piaţa Uniunii Europene şi pe alte pieţe de pe glob este ca acestea să fie de bună calitate şi să nu pună probleme de siguranţă alimentară. În acest context, importanţa analizelor de laborator se amplifică. Laboratoarele specializate în analiza alimentelor  vor trebui să fie capabile să realizeze o gamă largă de analize, pe tot parcursul lantului alimentar, “de la ferma, la furculita”.

Analizele sunt necesare pentru:

-          selectia materiilor prime

-          asigurarea metodelor adecvate de prelucrare

-          verificarea duratei de păstrare a alimentelor

-          atestarea siguranţei alimentelor

-          atestarea calităţii nutriţionale a alimentelor

       În cazul în care România nu reuşeşte să dovedescă că produsele agroalimentare pe care le produce îndeplinesc cerinţele standardelor europene sau a altor standarde internaţionale, există riscul să se transforme în piaţă de absorbţie pentru produsele comunitare, în loc să devină furnizor de materii prime agricole şi produse alimentare, atât pentru piaţa naţională, cât şi pentru statele membre ale Uniunii Europene şi alte state .

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale consideră că pentru atingerea obiectivului de integrare a României în UE sunt necesare măsuri de natură legislativă, organizatorică, economică şi instituţională vizând, în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, printre altele, crearea de laboratoare şi îmbunătăţirea dotării în laboratoarele existente.

       Această măsură are în vedere faptul că un număr mare de analize va fi solicitat de către producătorii de alimente deoarece, conform legislaţiei europene (New Hygiene Package) şi naţionale, acestora le-a fost transferată responsabilitatea pentru siguranţa şi calitatea alimentelor, motiv pentru care ei sunt cei interesaţi să dovedească prin analize de laborator cele două condiţii de admitere pe piaţă a produselor pe care le fabrică.

Conform aceloraşi legi, Organisme ca Direcţiile Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor şi Direcţiile de Sănătate Publică vor avea doar datoria de a inspecta producătorii de alimente.

       Laboratoarele româneşti de analiză a alimentelor vor trebui să fie pregătite şi pentru determinări specifice (conţinut de micotoxine, conţinut de pesticide, conţinut de dioxină, etc) la produse din import (cafea, cacao, condimente, peşte oceanic, ş.a), determinări care, la noi în ţară nu s-au făcut în mod curent

În cadrul capitolelor şi problemelor negociate şi convenite în procesul de pregătire a aderării la UE, siguranţa alimentului a fost şi a rămas un subiect “închis” definitiv, care nu poate fi renegociat: calitatea şi siguranţa alimentelor reprezintă condiţia esenţială de acceptare şi menţinere a ofertei de produse agroalimentare pe piaţa europeană.

·     Viabilitatea şi şansele de succes ale proiectului

       Deoarece Laboratorul LAFCM are în prezent solicitări pentru analize (micotoxine, pesticide, antioxidanti, aditivi, organisme modificate genetic etc.)  pe care nu le poate efectua din lipsa aparaturii adecvate, estimăm că prin dotarea sa corespunzătoare va fi posibilă lărgirea gamei de analize şi implicit satisfacerea necesităţilor clienţilor.

       În sprijinul atestării viabilităţii Laboratorului ca structură implicată în oferirea de servicii de evaluare şi certificare a conformităţii şi de consultanţă, aducem evoluţia numărului de clienţi, care a crescut de 10 ori din 2003 pana in prezent.

       În prezent, serviciile Laboratorului LAFCM sunt accesate în mod special de producătorii mici şi mijlocii, care au găsit aici nu numai locul în care să-şi analizeze materiile prime şi produsele, ci şi locul în care pot fi consiliaţi.

       La serviciile Laboratorului mai apelează firme mari (Ex Agrana-Tandarei), care îşi realizează analizele curente în laboratoarele  proprii, dar care pentru export au nevoie de buletine de analiză furnizate de laboratoare independente, aşa cum este şi Laboratorul LAFCM.

       Laboratorul LACFCM mai este solicitat pentru realizarea de expertizări  ale mărfurilor importate (Ex. Interservice SA-Bucuresti).

       Existenţa unui laborator de evaluare şi certificare a siguranţei şi calităţii alimentelor, cu o infrastructura performantă, cum este cel existent în cadrul facultăţii de profil din Galaţi va acoperi o zona geografică largă, cuprinzând Moldova, Dobrogea, Muntenia, unde se găsesc numeroşi producători de alimente.

       Deoarece Galaţiul, locul de amplasare al Laboratorului, este situat la graniţa de est a ţării, care va deveni graniţă a UE, apreciem că Laboratorul va avea solicitări şi pentru analiza mărfurilor importate.

       Prin completarea gamei de analize cu încercări noi, Laboratorul va răspunde noilor cerinţe legislative legate de siguranţa şi calitatea alimentelor, iar prin acreditarea acestor încercări va deveni o structură care va fi recunoscută la nivel naţional şi internaţional.