Prezentare
Obiective
Justificare
Schema realizare
Echipa
Echipamente
Rezultate
Impact
Management

 

 

 

Īn vederea realizării proiectului, au fost stabilite trei etape de lucru:

-          realizarea infrastructurii de laborator (etapa I)

-          promovarea laboratorului (etapa a II-a)

-          realizarea de colaborări naţionale şi internaţionale (etapa a III-a).

       Īn fiecare etapă se vor īntreprinde mai multe acţiuni, care vor contribui la atingerea obiectivelor proiectului. Acţiunile referitoare la realizarea infrastructurii de laborator, incluse īn prima etapă de lucru, sunt similare oricărui demers de acreditare.

       Coordonatorul de proiect a stabilit ca activitatea să se desfăşoare pe grupe de analize, motiv pentru care şi-a delegat competenţa şi a desemnat cāte un responsabili pentru analizele fizico-chimice, analizele microbiologice şi analizele biologice. Pentru analizele fizico-chimice, care sunt solicitate īn număr mai mare decāt cele microbiologice, au fost desemnaţi responsabili pe categorii de compuşi (glucide, proteine şi lipide) şi categorii de alimente (dintre cele pentru care cerea de analize este īn număr mare, ex. produse de morărit, produse de panificaţie). Pentru buna realizare a acţiunilor legate de asigurarea calităţii, care se vor finaliza cu completarea Manualului calităţii, a fost desemnat un responsabil. De asemenea, a fost desemnat un responsabil economic, care va fi implicat īn stabilirea listei de preţuri a analizelor şi īn urmărirea parametrilor de eficienţă a activităţii laboratorului.

       Acţiunile de realizare a bazei de date şi a reţelei informatice vor fi realizate de specialişti īn domeniul informaticii īn colaborare cu coordonatorul de proiect şi responsabilul cu analizele fizico-chimice. 

Pentru obţinerea acreditării noilor metode de analiză, cele cu care Laboratorul īşi va extinde serviciile, sunt prevăzute două tipuri de acţiuni suport:

-          specializarea personalului de laborator

-          promovarea laboratorului

Specializarea personalului de laborator se va face īn două direcţii:

-          specializare īn domeniul managementului calităţii, care condiţionează obţinerea acreditării;

-          specializare īn domeniul igienei şi HACCP, īn vederea acordării de consultanţă.

Promovarea laboratorului vizează aducerea la cunoştinţa agenţilor economici şi a instituţiilor implicate īn asigurarea siguranţei şi calităţii alimentelor  a noilor competenţe ale Laboratorului.

Trebuie remarcat că, proiectul īn totalitate, prin extinderea infrastructurii, reprezintă o acţiune suport pentru acţiunile de asigurare a siguranţei şi calităţii alimentelor.