Gordonmac dot com

HTML templates and other silly things.

Alimentatia, proces fundamental al vietii!

Skip site navigation and move to main content of page.

Programe de cercetare Ale CENTRULUI BIAA

Programele de cercetare promovate de platforma BIOALIMENT deriva din strategiile programelor naţionale de cercetare-dezvoltare-inovare, ce converg către aria tematică Food, Agriculture and Biotechnologies, promovată de Programul Cadru 7 al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare 2007 – 2013  si programele internationale, dupa cum urmeaza:

§  Biotehnologia culturilor de celule si tesuturi

o   Izolarea si selectia microorganismelor cu implicatii in biotehnologii industriale

o   Studiul microorganismelor extremofile

o   Culturi de celule si tesuturi vegetale

o   Colectie de culturi, strategii moderne de conservare, gestiune si comercializare

o   Obtinerea si controlul calitatii culturilor starter

o   Imbunatatirea performantelor biotehnologice prin inginerie genetica

 

§  Biotehnologia preparatelor enzimatice

o   Izolarea si selectia microorganismelor producatoare de enzime

o   Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a enzimelor cu implicatii industriale: amilaze, proteaze, celulaze, xilanaze, enzime pectolitice, glucozizomeraza, invertaza, inulinaza, glucozoxidaza, fenoloxidaze etc.

o   Modelarea si controlul proceselor de biosinteza a enzimelor

o   Purificarea si stabilizarea enzimelor

o   Finisarea, standardizarea si controlul preparatelor enzimatice

o   Obtinerea de enzime purificate pentru constructia de biosenzori

o   Preparate enzimatice comerciale pentru industrie si in bioremediere

 

§  Biotehnologia colorantilor alimentari

o   Izolarea si selectia surselor naturale de pigmenti cu rol de aditivi de culoare si rol functional

o   Studiul conditiilor biotehnologice de obtinere a pigmentilor naturali cu microorganisme si culturi de celule vegetale

o   Modelarea si controlul proceselor fermentative de obtinere a pigmentilor

o   Elaborarea biotehnologiilor la nivel de laborator si pilot de obtinere a pigmentilor naturali (carotenoide, xantofile, flavonoide, antoaciani etc.)

o   Extractia, caracterizarea si studiul proprietatilor cromatice si functionale a pigmentilor

o   Studii de stabilitate si comportamentul pigmentilor naturali  in sisteme model si alimentare

o   Studii de incapsulare a pigmentilor pentru conservarea proprietatilor cromatice si functionale

 

§  Biotehnologia compusilor bioconservanti

o   Selectia culturilor activ producatoare de metaboliti cu efect antimicrobian, microorganisme (bacterii lactice, bacterii propionice drojdii cu character killer) si celule vegetale producatoare de metaboliti cu rol bioconservativ

o   Modelarea si controlul proceselor fermentative

o   Elaborarea biotehnologiilor de laborator si pilot de obtinerea a pigmentilor

o   Separarea si purificarea metabolitilor cu actiune antimicrobiana

o   Testerea efectului antimicrobian pentru asigurarea conservabilitatii produselor alimentare si siguranta alimentara

 

§  Alimente funcţionale

o  Produse lactate fermentate probiotice

o  Produse probiotice derivate din seminte germinate

 

§  Biotehnologia şi siguranţa alimentara

o   Alimente modificate genetic

o   Metode enzimatice si imunologice

o   Tehnici neconventionale de stabilizare biochimica si microbiologica

 

§  Biotehnologia mediului

o   Bioconversia deşeurilor

o   Bioremediere

o   Biomasa pentru biosorbtia poluantilor

 

§  Modelarea bioproceselor

o   Monitorizarea, controlul si reglarea bioproceselor

o   Automatizarea bioproceselor

o   Modelarea matematica a bioproceselor

 

Programe formative

In cadrul platformei BIOALIMENT se deruleaza patru categorii de programe formative:

- programe de iniţiere în cercetare

- programe de master

- programe de doctorat

- programe formative de scurtă durată

Programele formative de master si doctorat asigura:

§  Dezvoltarea competentelor in biostiinte.

§  Crearea unei duble competente prin introducerea studiului unor discipline complementare.

§  Dezvoltarea dimensiunii transversale a competentei in biotehnologie.

§  Formarea unor abilitati legate de comunicarea interpersonala, orientarea rapida pe piata resurselor umane, valorizarea competentei dobandite.

§  Pregatirea avansata pentru activitati de cercetare, management de proiect, management de mici companii inovatoare ("start-up" companii) orientate catre biotehnologii, management de programe de cercetare si educatie/formare profesionala.

§  Dezvoltarea de competente orientate catre elaborarea si implementarea politicilor si strategiilor europene si internationale din domeniul biotehnologiei aplicate.

 

Grupul tinta, caruia i se adreseaza formarea, cuprinde:

o   Absolventi ai programelor de studii de licenta, specializati in biotehnologie, stiinta si ingineria alimentelor si mediu.

o    Masteranzi interesati de dobandirea de competente avansate pentru activitati de cercetare si educatie in domeniul biotehnologiei aplicate.

o   Doctoranzi interesati ce vizeaza accederea in structuri manageriale sau  structuri administrative de management de programe de cercetare si educatie, inclusiv la nivel european.

 Programele formative de scurta durata vizeaza perfectionarea cadrelor tehnice din intreprinderile de industrie alimentara prin cursuri de instruire. BIOALIMENT se constituie intr-un centru de initiere si perfectionare, care poate sustine desfasurarea activitatilor de cercetare si de productie in conditii moderne.

 In perspectiva imediata este vizata organizarea unei scoli post-universitare de vara (cursuri pe diverse teme, in functie de cerinte) in domeniul Biotehnologiei aplicata in stiinta si ingineria alimentelor pentru protectia mediului inconjurator.

Certificat de acreditare al centrului

Galati, Strada Domneasca Nr. 111, cod postal 800201 Tel/Fax. 0236.49.11.83

Laborator de Analize Fizico-Chimice si Microbiologice ale alimentelor

Este un laborator ce executa determinari de inalta performanta asupra alimentelor conform cverintelor standardelor de calitate ale produselor alimentare.

Intrare Laborator.

Proiect de Dezvoltarea infrastructurii de laborator in domeniul evaluarii si certificarii sigurantei si calitatii alimentelor

Calitatea alimentelor este o entitate deosebit de complexă deoarece, spre deosebire de cea a altor produse industriale, ea are un cuprins mult mai larg şi efecte mult mai profunde.

Intrare Proiect CEEX- RENAR

Domeniul stiintific de activitate

Ø  Stiinta alimentelor

-    Principii de procesare a alimentelor

-    Dezvoltarea de produse noi: alimente pentru nutritie speciala, alimente functionale, alimente fortifiate

-    Corelatii intre procesare alimentelor si calitatea lor

-    Microbiologia alimentelor

-    Toxicologia alimentelor.

 

Ø  Biotehnologii aplicate

-    Izolarea microorganismelor inalt producatoare de enzime si substante biologic active pentru industria alimentara

-    Producerea si caracterizarea de preparate enzimatice din diferite surse

-    Dezvoltarea si implementarea unor procese biotehnologice de obtinere a alimentelor, a unor produse de biosinteza.

Ø  Controlul si expertizarea alimentelor

-    Utilizarea si implementarea sistemelor de management in asigurarea calitatii alimentelor
(HACCP SI TQM);

-    Controlul igienico-sanitar al alimentelor

Expertizarea in industria alimentara